top of page
  • Writer's pictureMaja Planet

Čo je Zero Waste? Tipy na život bez odpadu

Updated: Nov 18, 2023


Čo je zero waste - papierove obaly namiesto plastovych

Dnes sa spolu pustíme do témy, ktorá zmenila náš pohľad na svet... Zero Waste. Si pripravený objaviť spôsob, ako žiť plnohodnotný život bez zbytočného odpadu? Poďme na to!


Zero Waste a jeho podstata

Zero Waste nie je len heslo, ale skutočný koncept, ktorý nám umožňuje minimalizovať vytváranie odpadu a mať pozitívny vplyv na náš svet. Je to spôsob života, ktorý zdôrazňuje význam recyklácie, opätovného využitia a minimalizácie spotreby. Všetko sa točí okolo toho, aby sme menej plytvali a boli viac ohľaduplní voči prírode.

Zero Waste - život bez odpadu

Dôsledky nadmerného odpadu pre prírodu a spoločnosť


Predstav si náš krásny svet preplnený odpadom… Pláže znečistené plastovými flaškami a lesov plných nepotrebných obalov... Toto je realita, ktorú nesmieme ignorovať. Globálny problém s nadmerným odpadom má nielen environmentálne, ale aj sociálne dôsledky. Voda a vzduch sú znečistené, a to ovplyvňuje nielen faunu a flóru, ale aj nás, ľudí.


Inšpiratívne príklady

Neboj sa, nie sme na to sami! Po celom svete už existujú jednotlivci, komunity a dokonca aj mestá, ktoré sa silno usilujú, aby dosiahli Zero Waste ciele. V našej rodine Maja Planet sa týmto životným štýlom riadime už 5 rokov. Predstav si obchod, kde nenájdeš plastové obaly a všetko sa predáva do vlastných nádob, ktoré si zákazníci prinesú. Áno, takéto bezobalové obchody sú stále viac populárne a prinášajú nádej do života našej planéty.


Rady a tipy pre začiatok Zero Waste životného štýlu

Nechcem ťa zaskočiť, ale každý krok k lepšiemu svetu sa počíta. Začať môžeš malými vecami, napríklad nákupom v bezobalovom obchode alebo separovaním recyklovateľného odpadu. Pri nakupovaní si noste vlastné tašky a vrecúška, aby si sa vyhol zbytočným plastovým obalom.


Pusťme sa teda do Zero Waste tipov ktoré ti pomôžu minimalizovať produkciu odpadu.


Zero Waste v Kúpeľni

Náhrady za plastové fľaše: Skús nahradiť jednorazové plastové fľaše šampónov, kondicionérov a sprchových gélov pevnými alternatívami vo forme mydiel a šampónov v kostičkách.


Bambusové zubné kefky: Namiesto plastových zubných kefiek vyskúšaj kefky s rukoväťami z bambusu.


Lufa namiesto hubky: Odporúčame vyskúšať príjemnú prírodnú rastlinu lufu, ktorá ti poskytne príjemny peeling a čistenie.


Zubné pasty v sklenených nádobách: Klasické zubné pasty v plastovej tube môžeš nahradiť variantou v sklenenej nádobe. Môžeš si ju taktiež znovu doplniť a tým ušetriť.


Bavlnené tampóny a utierky: Pre dámy sú tu bavlnené tampóny a utierky, ktoré možno prať a opätovne používať.


Zero waste v kúpelni

Zero Waste v Kuchyni

Nákupy v bezobalovom obchode: Objav miestne bezobalové obchody, kde si môžeš doplniť potraviny do vlastných nádob.


Voskové obrúsky a vaky namiesto fólie: Namiesto plastovej potravinovej fólie môžeš použiť voskové obaly ktoré si môžeš sám vyrobiť alebo si ich môžeš objednať od nás. Voskové obrúsky sú vhodné pre balenie ovocia, zeleniny a syrov. Naopak voskové vaky slúžia ako výborným obalom pre pečivo.


Vlastná voda: Investuj do nádoby na vodu a vyhýbaj sa nákupu plastových fliaš.

Kompostovateľné vrecká na odpad: Pre organický odpad využi kompostovateľné vrecká namiesto plastových.


Zero waste v kuchyni

Zero Waste pri Nákupe oblečenia


Second-hand nákupy: Daj prednosť second-hand obchodom, kde môžeš nájsť kvalitné kúsky s minulou históriou.


Kvalita pred kvantitou: Investuj do kvalitnejších kúskov, ktoré ti dlhšie vydržia, a tak sa vyhneš častejšiemu nakupovaniu.


Obleč si to, čo máš: Namiesto neustáleho nakupovania sa inšpiruj novými kombináciami zo svojej existujúcej šatníkovej kolekcie.


Zero Waste v Každodennom živote

Vlastné nádobky na jedlo: Pri jedle mimo domova noste so sebou vlastné nádobky a príbory, aby ste sa vyhli plastovým jedálnym obalom.


Minimalizmus v domácnosti: Prejdite si svoj domov a zbavte sa vecí, ktoré nepoužívate, čím minimalizujete vytváranie zbytočného odpadu.


DIY produkty: Skús si vytvoriť vlastné čistiace prostriedky, mydlá a kozmetiku, čím sa vyhneš baleným produktom.


Ak sa chceš dozvedieť ako správne používať Lufu tak ti radi poradíme.


Nádobky na cestách: Aj na cestách noste so sebou vlastné nádobky na jedlo a nápoje, aby ste sa vyhli používaniu jednorazového plastu.

Udržiavajte čistotu: Dbajte na to, aby ste po sebe nenechali žiadny odpad prirodzených krás, ktoré pri cestovaní objavíte.


Výzvy a prekážky pri implementácii Zero Waste

Rozbehnutie Zero Waste životného štýlu nemusí byť vždy jednoduché, a preto je dôležité nebyť príliš prísny voči sebe. Skús postupovať krok za krokom a nechaj si čas na prijatie nových návykov. Nájdi si spôsoby, ako minimalizovať vznik odpadu v rámci svojich možností a prostriedkov. Buď trpezlivý/á - všetci robíme občas chyby, ale práve z nich sa môžeme veľa naučiť. Ak narazíš na prekážky, nenechaj sa odradiť.


Zero Waste komunita

Cesta k životu bez odpadu nemusí byť osamotená. Zero Waste komunita je plná ľudí ochotných ti pomôcť a poskytnúť rady, ako prekonať prekážky na ceste k udržateľnejšiemu životu. Zapoj sa do miestnych skupín alebo online komunít, kde môžeš nájsť rovnako zmýšľajúcich ľudí, získať inšpiráciu a zdieľať svoje úspechy či výzvy. Spolupráca je kľúčom - možno môžete s niekym zdieľať nákupy vo veľkom a tým minimalizovať balenia, alebo si vytvoriť výzvy so svojimi priateľmi na zníženie vzniku odpadu. Keď sa spojíme a pracujeme spoločne, môžeme dosiahnuť oveľa viac a urobiť pozitívny vplyv na náš svet.


Záver

Skrze drobné každodenné zmeny môžeme výrazne redukovať množstvo odpadu, ktoré končí na skládkach a v oceánoch. Bezobalové obchody, zníženie plastových balení a kreatívne využívanie zvyškov nám umožňujú žiť spôsobom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a zároveň plný spokojnosti. Nezabudnime, že ide o postupný proces a každý krok smeruje správnym smerom. Spoločne, ako komunita, môžeme dosiahnuť veľké zmeny a upevniť našu starostlivosť o prírodu pre budúce generácie. Zero Waste nám otvára dvere k udržateľnejšiemu a plnohodnotnejšiemu spôsobu života.


bottom of page