top of page
  • Writer's pictureMaja Planet

Čo je to Lufa ? Ekologická hubka na riad aj telo

Dnes si posvietime na jednu z udržatelných alternatív pre syntetické hubky na riad, ktorou je Lufa.


Často podceňovaný prírodný zázrak, ktorý prináša nespočetné množstvo výhod pre tvoju Zero Waste domácnosť, planétu a dokonca aj pre pokožku… áno, Lufu môžete použiť aj ako špongiu na telo.






Lufa je špongiovitá tekvica ktorá je biologicky rozložiteľná. 

Na rozdiel od syntetických húb a čistiacich prostriedkov, ktoré sa na skládkach zdržiavajú celé stáročia, sa lufa prirodzene rozkladá a nezanecháva po sebe žiadne stopy poškodzujúce životné prostredie. 


Lufa tak predstavuje nie len praktický a efektívny prostriedok na čistenie, ale aj symbol zodpovednej voľby v oblasti spotreby. Je to prírodná alternatíva, ktorá nám umožňuje udržať našu osobnú hygienu na vysokej úrovni, pričom zároveň chráni náš domov – Zem. Preto nie je náhodou, že mnoho Zero Waste obchodov ju ponúka. 


Poďme sa ďalej pozrieť na jej využitia v domácnosti…


Využitie lufy v kuchyni


V tomto hemžiacom sa centre tvojho domova, kde sa odohrávajú kulinárske dobrodružstvá a taktiež tu vzniká navjäčšia časť odpadu. Už vieš, že plastové obaly môžeš nahradiť voskovými obrúskami, tak nahraď aj syntetické hubky Lufou. 


Lufu môžeš používať niekoľko mesiacov a po jej opotrebovaní ju môžeš kompostovať. Na konci príspevku ti prezradíme tipy na správne používanie lufy čo pomôže predĺžiť jej životnosť.


Odporúčame použiť naše výhodne balenie lufy vďaka ktorému ušporíš.


Lufa na riad je veľmi poddajná, keď sa nasiakne vodou, získa objem a môžeš si ju vytvarovať podľa svojich potrieb. Dostane sa do každého záhybu a zároveň sa nerozpadne, keď na ňu zatlačíš, napríklad na zapečené povrchy.


Lufa v kúpelni

Okrem umývania riadov môžeš lufou umývať aj svoje telo, ale odporúčame na to použíť dve rozdielne Lufy 😄


Hlavnou úlohou lufy v kúpeľni je, samozrejme, byť najlepším priateľom tvojej pokožky. Prírodné vlákna poskytujú jemný peeling, odstraňujú odumreté kožné bunky a podporujú zdravý, žiarivý vzhľad. 






Tipy pre používanie Lufy


Predtým, ako sa pustíš do používania Lufy, dopraj jej malú kúpeľnú starostlivosť. Namoč ju na niekoľko minút do teplej vody. Tento jednoduchý krok dokáže zázraky, zmäkčí prírodné vlákna a zvýši ich drhnúcu silu. Považuj to za omladzujúcu kúru pre luffu, ktorá ju pripraví na úlohu, ktorá ju čaká.


Po každom použití ju umy

Po drhnutí prejav svojej luffe lásku tým, že ju poriadne umyješ. Čistenie pomáha odstrániť všetky pretrvávajúce čiastočky jedla alebo pokožky a zabraňuje tak hromadeniu baktérií. Podrž ju pod tečúcou vodou, vyžmýkaj z nej prebytočnú vodu a nechaj ju vyschnúť na vzduchu.


Vhodné na pranie v práčke

Áno, Lufa sa môže vyprať! Vlož ju do sieťovaného vrecka alebo obliečky na vankúš, aby si ochránil ostatné prádlo a hoď ju do pračky. Použi jemný prací prostriedok a šetrný cyklus. Takto si Lufa nielenže zachová sviežosť, ale zároveň zbaví sa všetkých nečistôt a poriadne vydezinfikuje.


Sušenie na slnku

Keď tvoja Lufa prejde čistiacim rituálom, nechaj ju opaľovať! Polož ju na slnečné miesto, aby sa poriadne vysušila na čerstvom vzduchu. Prirodzené antibakteriálne vlastnosti slnečného žiarenia budú pôsobiť magicky a udržia lufu sviežu.


Kompostovanie

Ako každý dobrý spoločník, aj tvoja Lufa má svoju životnosť. Keď spozoruješ známky opotrebovania alebo ak začne strácať svoj tvar a zapáchať, je čas, aby sa k tvojej jednotke starostlivosti pridala nová Lufa. Nezabudni však, že tú starú môžeš kompostovať!



Na záver chcem povedať, že Lufa nie je len čistiaci prostriedok, je to rituál a ekologická voľba, ktorá je v súlade s tvojím záväzkom k ekologickejšiemu životnému štýlu.


Zaradením týchto jednoduchých tipov do tvojho života si zabezpečíš účinnú spoluprácu s lufou. Nechaj teda svoju lufu, aby sa stala hviezdou tvojej Zero Waste cesty starostlivosti o seba a našu planétu.


bottom of page