top of page
  • Writer's pictureMaja Planet

Ako správne používať voskové obaly?

Updated: Sep 8, 2023

Pôvodne sme začali voskové obaly a vaky vyrábať z dôvodu podpory nášho životného prostreida, no za posledné roky ich používania sme zistili, že sa správajú zázračne k potravinám. Udržujú naše potraviny čerstvé a chutné bez toho, aby sme znečisťovali prostredie... čo viac si priať?

voskove obrusky a vaky na potraviny

Plastické obaly, fólie a alobal sme z našej domácnosti úplne vyradili a namiesto nich používame voskové obrúsky každodenne. Počas uplynulých rokov sme nadobudli skúsenosti s ich používaním a radi sa dnes o ne s vami podelíme.



Postup pre použitie voskových obrúskov a vakov

Pustime sa teda do základných krokov, aby ste vaše obaly mohli používať čo najdlhšie:

  1. Balenie potravín: Teplotou ruky voskový obal nahrejte,aby sa ľahko prispôsobil k potravine, miske alebo tanieru ktorý chcete prikryť. Voskový obal sa pritom prilepí sám na seba, obíjme vaše jedlo a vytvorí ochranné tesnenie.

  2. Umytie obalu: Opláchnite ho vlažnou vodou, nepoužívajte teplú vodu! Obal by sa mohol roztopiť a porušiť. K umytiu môžete použiť aj eko saponát (bez alkoholu) a hubku na riad, najlepšie lufu. Obal nechajte dôkladne vyschnúť pred odložením.

  3. Použite ho znovu: Pri správnom používaní a dobrej starostlivosti vydrží hoci aj viac ako jeden celý rok. Keď stratí svoju priľnavosť, voskový obal sa môže kompostovať, prevoskovať, alebo použiť ako prírodný podpaľovač.

Na čo dávať pozor pri voskových obaloch ?

Ako všetci vieme, vosk sa pri vyšších teplotách topí, preto nevystavujte voskové obaly priamemu slnku, horúcej vode, rúry na pečenie, mikrovlnnej rúre a horúcej strave. Neodporúčame do nich baliť surové mäso a plesnivé syry!


voskové obaly, voskové obrúsky a voskové vaky

Ktoré voskové obaly sú vhodné pre jednotlivé potraviny?

Eko obaly a voskové vaky sú vhodné pre mnoho potravín vrátane ovocia, zeleniny, čerstvých byliniek, syrov, chleba. Ponúkame rôzne tvary a veľkosti, ktoré vyhovujú pre balenie rôznych potravín.

- Malé obrúsky: Ideálne na skladovanie citrusových plodov, cibule a avokáda.

- Stredné obrúsky: Perfektné na syry, občerstvenie,desiatu a pečivo.

- Veľké obrúsky: Poskytujú jednoduché pokrytie pre misy, tortové formy a veľké plodiny ako napríklad melón, ľadový šalát, cukina alebo uhorka.

-Vrecúška: Používajú sa na sypké potraviny ako strukoviny, orechy, mandle,

čučoriedky, ribezle, egreše, marhule, jablká, slivky, hrozno… - Vaky: Vhodné na chlieb. Udržia ho po dlhú dobu čerstvý u nás je to 6 dní.Vaky sa na chlieb osvedčili viac, ako veľký obrúsok. V obrúsku skôr vyschne. Pozor ! Zabalený chlieb vo voskovom vaku skladujte na kuchynskej linke, alebo v otvorenom chlebníku. Potrebuje prísun vzduchu. Uzavretý v skrinke by mohol plesnivieť.


Na záver vám prajeme aby vám obaly dlho sužili a ďakujeme, že vám záleží na našej planéte!

bottom of page